Je oude houten vloer kan na een tijdje gaan slijten. Dat is niet meer dan logisch. Maar het is begrijpelijk dat je niet continu over een versleten vloer wilt lopen. Daarom gaan we je in deze blog vertellen hoe je makkelijk je oude houten vloer kunt opknappen. Zo zorg je dat je vloer altijd veilig is én er mooi uitziet.

Slijtage oude houten vloer

Slijtage van een houten vloer is helaas niet te voorkomen. Zeker als deze niet op de juiste manier behandeld is, krijg je op den duur slijtageplekken en krassen. Deze zijn op een aantal manieren bij te werken. We bespreken ze allemaal hieronder.

Oude houten vloer opknappen zonder schuren

Je kunt je oude houten vloer in bepaalde gevallen opknappen zonder dat je je hele vloer hoeft te schuren. Dat kan echter alleen als je houten vloer geolied is en niet gelakt. Bij lak heb je helaas de pech dat je bij slijtage de hele vloer opnieuw moet schuren en behandelen. Is je vloer geolied, ga dan als volgt te werk:

Zorg dat de vloer eerst goed schoon is. Dit doe je door je oude houten vloer eerst te stofzuigen en vervolgens te dweilen met de HW Fix & Fresh parketreiniger. Meng de reiniger in een emmer lauwwarm water met 50 tot 100 ml reiniger. Dweil de vloer vervolgens met een licht vochtige en goed uitgewrongen dweil: een natte dweil kan schade aan je parket toebrengen omdat het hout kan gaan werken. Laat de vloer goed drogen.

Nu moet je je oude houten vloer opnieuw gaan oliën. Gebruik hiervoor de HW Protect 3000 hardwaxolie van 123 Protect. Deze olie garandeert een natuurlijke look van je houten vloer en zorgt ervoor dat je vloer tot wel 20 jaar onderhoudsvrij is. Bovendien is deze olie ook ademend, waardoor je hem ook uitstekend kunt combineren als je je houten vloer en vloerverwarming wil combineren.

Vloer bijwerken met schuren

Als je je oude houten vloer met lak hebt laten behandelen, zal je hem sowieso eerst moeten schuren voordat je hem verder kan behandelen. Dat kun je zelf doen of je kunt je houten vloer laten schuren. Wij raden aan om dit door professionals te laten doen: je zult voor het zelf schuren van je houten vloer een schuurmachine moeten huren en er kan het een en ander misgaan. Als je het risico wilt nemen kan dat, maar je kunt je parket beschadigen.

Is je oude houten vloer geschuurd, dan heb je de keuze tussen een afwerking van olie of lak. Wat ons betreft heeft olie, en dan specifiek de hardwaxolie van 123 Protect, de voorkeur. Deze olie geeft je vloer een mooie, natuurlijke look en zorgt ervoor dat je tot wel 20 jaar geen onderhoud aan je vloer hebt. Voor optimale effectiviteit combineer je HW Protect 3000 met HW Energy Spray. Deze onderhoudsolie spuit je op de meest gebruikte stukken vloer, zoals de hal en looppaden. De spray biedt extra bescherming, waardoor ook deze stukken vloer niet zullen slijten.

Hoe breng je deze olie aan?

De HW Protect 3000 hardwaxolie op je oude houten vloer aanbrengen is heel simpel. Doe een half blik HW Protect 3000 olie in een brede verfbak. Breng deze vervolgens zo dun mogelijk op je parket aan met een microvezelroller. Deze laag moet je minimaal 12 uur laten drogen. Kijk daarna of de vloer helemaal droog is. Als dat het geval is, kun je de tweede en laatste laag op dezelfde manier aanbrengen. Is de vloer nog niet helemaal droog, begin dan niet alvast, maar zorg dat de vloer echt helemaal droog is.

Mocht je overigens ook gebruik willen maken van de HW Colors of Nature kleurolie, dan is één laag HW Protect 3000 genoeg. Breng deze kleurolie eerst aan. Daarna dien je een laag HW Protect 3000 hardwaxolie aan te brengen.

Je oude houten vloer opknappen is dus vrij simpel, zeker als je geolied hebt. Als je hem afwerkt met HW Protect 3000 heb je bovendien tot 20 jaar geen onderhoud meer aan je vloer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *