Je woont in een nieuw huis en je wilt een nieuwe vloer aanleggen. Je vergelijkt alle vloeren en vindt parket er het mooiste uitzien. En dan rijst opeens de vraag: wat is parket eigenlijk? Is het makkelijk of moeilijk te onderhouden? En hoe leg je parket eigenlijk aan? En, ook niet onbelangrijk, hoeveel kost een parketvloer eigenlijk? Hieronder geven we antwoord op al deze vragen, zodat u zonder zorgen en goed ingelicht uw parketvloer kunt aanleggen.

  1. Wat is parket?
  2. Hoe leg je parket aan?
  3. Hoe onderhoud je parket?

Wat is parket?

Parket is een vloerbedekking die bestaat uit houten delen. Deze delen verschillen in formaat. De afwerking van het parket kan op verschillende manieren gebeuren: u kunt het hout laten lakken, in de was zetten of oliën.

Een eenduidig antwoord op de vraag ‘wat is parket?’ is er niet. We onderscheiden namelijk 3 soorten parket:

1. Lamelparket, ook wel “werkingsvrije” vloerdelen genoemd. Andere namen zijn ook wel duoplank, multiplank en combiplank.

2. Massief parket of massieve vloerdelen

3. Traditioneel/ouderwets Tapisparket.

Lamelparket

Lamelparket is een parket dat uit 3 lagen bestaat: een bovenlaag van eikenhout, een middenlaag die vaak bestaat uit verschillende soorten hout en een onderlaag als backing. De eiken toplaag is verlijmd op meubelplaat.

Op lamelparket is ook nog een variatie, het zogenaamde multiplank parket, ook wel tweelaags parket genoemd. Dit parket bestaat uit 2 lagen. De bovenste laag is van hardhout en de onderlaag bestaat uit berken multiplex, dat meestal tussen de 12 en 15 mm dik is.

Multiplank parket is, ondanks dat het uit minder lagen bestaat, over het algemeen een stuk stabieler dan lamelparket. Dit komt doordat het relatief zware multiplex een groot aantal lagen heeft die kruiselings op elkaar verlijmd zijn. Daarnaast is de kans dat multiplank parket gaat krommen een stuk kleiner, omdat de berken multiplexlaag een stuk sterker is dan de eiken toplaag waarop hij verlijmd zit.

Willen we echter goed weten wat parket is, dan moeten we ook kijken naar de andere soorten parket: massief parket en tapisparket.

Massief parket

Massief parket bestaat niet uit lagen. Zoals de naam al doet vermoeden, is massief parket opgebouwd voor 100 procent uit één stuk hout. Dit kunnen verschillende soorten hout zijn, zoals eiken, beuken of vuren.

Hout is een natuurproduct dat uitzet en krimpt. Daarom mogen massieve planken bij los leggen op een ondervloer alleen aan kopse zijden aan elkaar verlijmd worden. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat planken uitzonderlijk van elkaar kunnen uitzetten en krimpen, bijvoorbeeld als er water op de planken wordt gemorst of bij kou of warmte. Daarom moet de vloer overal langs de rand aan de buitenkant minimaal 15 mm vrije ruimte hebben. Als de vloer uitzet, dan kan hij deze vrije ruimte benutten. Is deze vrije ruimte er niet, dan komt de vloer in het midden van de kamer omhoog.

wat is parket

Tapisparket

Tapisparket is het meest klassieke soort parket. Het woord komt van het Franse ‘tapis’, dat tapijt betekent. Dit soort parket wordt op de klassieke manier aangelegd: zonder messing-en-groefverbinding, de planken worden als het ware ‘koud’ tegen elkaar aan gelegd. Het kan dan ook in elke vorm gelegd worden, zoals visgraat of Hongaarse punt. Voordat dit gebeurt, wordt er een ondervloer gelegd. Er zijn verschillende soorten hout die je hiervoor kunt gebruiken, bijvoorbeeld spaanplaat of essen.

Nadat de ondervloer is gelegd, worden de stroken op de spaanplaat vastgelijmd en genageld. Als laatste schuurt men het parket machinaal, worden de spijkergaatjes gestopt en werkt men het oppervlak af met HW Protect 3000 olie. Et voilà! Je tapisparket ligt.

Hoe leg je parket aan?

Nu we antwoord hebben gegeven op de vraag ‘wat is parket?’, gaan we kijken of en hoe je parket kunt aanleggen. Want kun je eigenlijk zelf parket aanleggen?

Het korte antwoord is: ja. Parket kun je goed zelf aanleggen. Heel makkelijk is dat echter niet. Als je een beetje handig bent, kun je het zeker proberen. Maar anders is het misschien goed om naar een professional te gaan. We zullen voor elk parket uitleggen hoe je het aanlegt.

Hoe leg je parket: lamelparket

Een lamelparketvloer kan aangelegd worden op elke schone, droge, stabiele en vlakke ondergrond. De maximale vochtigheidsgraad verschilt per ondergrond. Bij beton is die maximaal 2 procent, bij hout 8 procent en bij anhydriet 0,5 procent.

Laat het lamelparket minimaal 48 in de verpakking liggen in de kamer waar het gelegd gaat worden. Zo kan het hout acclimatiseren aan de ruimte.

Voor de rest heb je voor het leggen van een parketvloer nodig:

  • Hamer (500 g);
  • Meetlint (rolmaat) of duimstok;
  • Fijngetande hand- of decoupeerzaag;
  • Aandrijfijzer;
  • Houten wiggen en/of stelplaatjes;
  • Houten slagblok.

Leggen ondervloer

Uiteraard moet je eerst de ondervloer aanleggen voordat je verder kan gaan met het parket leggen. Een aantal materialen die je daarvoor kan gebruiken zijn onder meer golfkarton en kurkmatten.

De ondervloer leg je met de randen tegen elkaar aan. Wanneer je natuurlijke ondervloerplaten gebruikt, moet je uitgaan van ongeveer 2 mm afstand tussen de platen en 10 mm afstand tussen de platen en de muren.

Leggen eerste rij parket

Nu de ondervloer gelegd is, gaan we aan de slag met het leggen van het parket zelf. Voordat je daarmee begint, moet je echter bepalen in welke richting je je parketvloer legt. Normaliter leg je een vloer in de richting van het daglicht.

Wanneer je de richting hebt gekozen, begin je met het leggen van de eerste rij parket. De eerste rij leg je met de tongen, oftewel de delen die het minst uitsteken aan de lange kant van het parket, naar de muur. Daarna schuif je de vloerdelen parallel in elkaar. Hiervoor kun je je hamer en houten slagblok gebruiken.

Nadat je de eerste rij hebt gelegd, plaats je houten wiggen of stelplaatjes tussen de vloer en de muur. Op deze manier creëer je een uitzettingsvoeg. Dit is heel belangrijk: parket is natuurlijk materiaal dat kan uitzetten en krimpen. Op deze manier geef je het parket de ruimte en zorg je dat het niet kapot gaat als het uitzet.

Leggen van de volgende rijen

Na het leggen van de eerste rij, moet je uiteraard verdergaan met het leggen van de volgende rijen. Start bij de volgende rij met het gezaagde deel dat is overgebleven uit de eerste rij, behalve als deze korter is dan 50 cm. Steek de tong van het te leggen vloerdeel onder een hoek van ongeveer 30 graden in de gleuf van de plank die al ligt. Druk hem daarna in de richting van de vloer en sla het gelegde deel met behulp van je hamer en slagblok in de richting van de al geïnstalleerde rij parket. Zo haal je eventuele kieren weg en sla je de vloer goed in het kliksysteem. Leg het volgende vloerdeel op dezelfde manier. Houd er daarbij wel rekening mee dat je 1 à 2 cm afstand tussen het nieuw te installeren vloerdeel en het vloerdeel dat al legt.

Nu moeten de vloerdelen nog aan elkaar gekoppeld worden. Dat kan grotendeels door beide delen met de hamer en het slagblok naar elkaar toe te slaan. Voor het laatste deel van de rij heb je je hamer en een aandrijfijzer nodig. Zorg ervoor dat er na het aandrijven nog aan beide kanten langs de muur 1 cm ruimte overblijft, de eerdergenoemde uitzettingsvoeg. Plaats nu een stelplaatje of wig tussen het aangeslagen vloerdeel en de muur.

Obstakels en afwerking

Wanneer je de parketvloer om een obstakel (zoals een gas- of waterleiding) heen moet leggen, moet je met de zaag aan de slag. Zoals gezegd: gebruik een fijngetande hand- of decoupeerzaag, want het is precisiewerk. Vergeet niet om 10 tot 15 mm extra ruimte over te laten, zodat de vloer de ruimte heeft om uit te zetten.

Meet de laatste rij vloerdelen precies op. De kans is groot dat je de planken moet verzagen. Nadat de planken op maat zijn gemaakt, kun je ze wederom leggen met behulp van je hamer en aandrijfijzer. Ook hier moet nog altijd een uitzetvoeg van 10 tot 15 mm breed langs de muren overblijven.

Nadat de laatste laag gelegd is, verwijder je de stelplaatjes en/of wigjes. Daarna dek je de voeg naar de muur af met een plint. Dat was het! Je hebt nu je parketvloer geplaatst. Behandel hem daarna met 123 Protect hardwax parketolie.

Hoe leg je parket aan: massief parket

De vraag ‘hoe leg je parket aan?’ kent een iets ander antwoord als je massief parket wilt aanleggen. In tegenstelling tot lamelparket leg je bij massief parket geen ondervloer. Het massieve parket moet namelijk volledig verlijmd worden op de spaanplaat. Zo zorg je voor een goede geluids- en warmteisolatie. Zorg wel dat de ondergrond volledig egaal is als je begint met het leggen van het massief parket.

hoe leg je parket

Hoe onderhoud je parket?

We hebben nu antwoord op de vragen ‘wat is parket?’ en ‘hoe leg je parket aan?’. Dan is nog de vraag: hoe onderhoud je parket? Het is sowieso goed om dagelijks stof en vuil te verwijderen. Dit kan met een stofdoek of met een stofzuiger met parketborstel. Zorg om schade te voorkomen ook voor goede deurmatten bij alle buitendeuren: vuil, zand en kleine steentjes kunnen je parketvloer behoorlijk beschadigen.

Daarnaast is het essentieel dat je je vloer op de meest gebruikte plekken behandelt met HW Energy Spray. Deze spray werkt beschermend en zorgt ervoor dat je vloer zelfs op de meest gebruikte plekken beschermd wordt tegen slijtage en dat is natuurlijk een stuk duurzamer. Denk bij veelgebruikte stukken vloer bijvoorbeeld aan looppaden.

Tot slot moet je eens per maand je vloer reinigen met de speciale HW Fix & Fresh parketreiniger. Dit dien je een keer per maand te doen door je vloer te reinigen met een mengsel van lauw water en 50 tot 100 ml van deze parketreiniger. Dweil daarbij nooit met een natte dweil; wring hem goed uit, zodat hij slechts licht vochtig is. Dweilen met een te natte dweil zorgt ervoor dat je vloer uitzet, wat kan leiden tot schade.

Samenvatting

Wat is parket?

Op de vraag ‘wat is parket?’ is geen eenduidig antwoord te geven. Je hebt verschillende soorten parket. Welk parket je wilt, hangt vooral af van je persoonlijke smaak.

Hoe leg je parket aan?

Zorg dat je ondergrond niet te vochtig is. Daarna leg je met behulp van een hamer, een houten slagblok en een aandrijfijzer de parketplanken een voor een aan.

Hoe onderhoud je parket?

Gelukkig is deze vraag eenduidiger te beantwoorden dan de vragen ‘wat is parket?’ en ‘hoe leg je parket aan?’. Stofzuig je parket dagelijks met een stofzuiger met parketborstel of neem het af met een stofdoek. Dweil daarnaast eens per maand met HW Fix & Fresh parketreiniger en behandel de meest gebruikte delen met HW Energy Spray.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.