Er zijn verschillende soorten parket, maar het meest bekende parket is lamelparket. In deze blog gaan we antwoord geven op de vraag ‘Wat is lamelparket?’ en gaan we de voordelen en nadelen tegen elkaar afzetten.
Wat is lamelparket?
Om antwoord te geven op de vraag ‘wat is lamelparket?’, moeten we eerst onderscheid maken tussen lamelparket en multiplankparket. Vaak worden de twee door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Hieronder gaan we precies uitleggen wat beide soorten parket zijn en wat de verschillen zijn.
Oké, wat is lamelparket nu precies? Dit parket kenmerkt zich doordat het uit drie lagen bestaat. De bovenste laag, ook wel de toplaag genoemd, bestaat uit eikenhout. Deze laag kan 2, 3, 4 of 6 mm dik zijn. Daaronder zit een laag met latjes van vurenhout. Deze latjes zijn dwars verlijmd op de eikenhouten toplaag en zijn 10 mm dik. Daaronder zit een dunne laag van berkenhout of mahoniehout. Deze laag is slechts 1 mm dik. Doordat het een oneven aantal lagen is, blijven de planken mooi recht en werken ze nauwelijks. Als je je parket overigens echt goed wilt beschermen, moet je hem ook afwerken met de HW Protect 3000 hardwaxolie van 123 Protect. Deze hardwaxolie zorgt ervoor dat je vloer tot wel 20 jaar onderhoudsvrij blijft. Bovendien is deze olie ademend, waardoor hij ook warmte van een vloerverwarming goed doorlaat.
Wat is lamelparket: multiplankparket
Als mensen vragen ‘wat is lamelparket?’ krijgen ze soms een ander antwoord dan het bovenstaande. Die mensen verwarren lamelparket met multiplankparket. Dit parket bestaat een eikenhouten toplaag van 2,3,4 of 6 mm. Daaronder zitten een aantal lagen berkenhout, ook wel multiplex genoemd. Soms worden er ook andere houtsoorten gebruikt dan berkenhout. Deze zijn vaak van mindere kwaliteit dan berkenhout.
Voordelen van lamelparket
Nu we antwoord hebben op de vraag ‘wat is lamelparket?’, kunnen we het hebben over de voordelen ervan. We gaan niet alles in detail bespreken, dat bewaren we voor een op zichzelf staande lijst. Maar een paar voordelen van dit parket zijn:
Goedkoop
Op de vraag ‘wat is lamelparket?’ kun je het eerdergenoemde, lange antwoord geven. Maar de persoon die daarop simpelweg antwoordt ‘goedkoop’, heeft ook zeker geen ongelijk. Alleen de bovenlaag is van hardhout, zoals eiken of jatoba. De onderste 2 lagen zijn vaak van een stuk goedkoper hout. Dit merk je niet door de stevige constructie en de sterke toplaag, maar het drukt de prijs behoorlijk.
Werkt minder
Door de kruiselingse verlijming van de lagen krijgt lamelparket minder ruimte om te werken. Hout zet voornamelijk in de breedte uit en door de kruiselingse verlijming houden de lagen elkaar als het ware tegen. Het werkt dan ook 80 procent minder dan massief parket.
Geschikt voor vloerverwarming
Wat is lamelparket? Niet alleen goedkoop, maar ook nog eens uitstekend geschikt voor vloerverwarming. Lamelparket en vloerverwarming gaan uitstekend samen, omdat het beter tegen temperatuurverschillen kan dan massief parket. Daarnaast is de warmteweerstand van lamelparket nog eens een stuk lager, zeker als je een goede hardwaxolie gebruikt, zoals de HW Protect 3000 olie van 123 Protect. Deze olie laat de warmte goed door en kan dus uitstekend gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming.
Wat is lamelparket? Milieuvriendelijk
Lamelparket is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker en duurzamer dan een flink aantal andere soorten parket. Alleen de toplaag van dit parket is gemaakt van het langzaam groeiende hardhout. Hierdoor wordt ongeveer 80 procent minder van dit kostbare hardhout gebruikt dan bij een massieve houten vloer. Van de bovenkant is er voor de rest weinig verschil te zien, omdat de bovenste laag wel van hardhout gemaakt is. Het enige nadeel hieraan is dat je je vloer minder vaak kunt laten schuren, maar dat is sowieso niet vaak nodig als je je vloer behandelt met HW Protect 3000 en HW Energy Spray.
Lamelparket is zeer breed te installeren
Massieve houten vloeren kunnen tot een breedte van 14 cm worden gelegd zonder risico dat het hout krom trekt. Mits de relatieve luchtvochtigheid tussen de 45 en 60 procent gehouden wordt, kun je een vloer van lamelparket met planken tot wel 22 cm breed leggen. Er zijn weliswaar hele brede massieve planken verkrijgbaar, maar om deze niet krom te laten trekken, dien je de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 55 procent te houden. Dat is zo’n kleine marge dat dat bijna niet mogelijk is.
Er ontstaan minder grote kieren tussen de planken
Wat is lamelparket nog meer? ‘Kierloos’ misschien niet helemaal, maar wel een stuk naadlozer dan massieve vloeren. We hadden het eerder al over dat lamelparket minder werkt dan massief parket. Dat zorgt ervoor dat dit parket langer naadloos één geheel kan vormen. Dit zal in het begin precies zo zijn bij massief parket, maar deze ontstaan na verloop van tijd wel. Omdat massief parket gevoelig is voor temperatuurschommelingen, krimpen de planken in de winter meer en zetten ze in de zomer meer uit. Dat gebeurt bij een lamelparketvloer minder, waardoor er minder kieren ontstaan tussen lamelparketplanken. Vooral bij parket met een klikverbinding is dit het geval, omdat planken door deze verbinding erg goed op elkaar aansluiten.
Lamelparket kan op grotere oppervlaktes gelegd worden
Doordat lamelparket minder werkt dan massief hout, kan er met lamelparket een veel groter oppervlak in één stuk gelegd worden. Dat is bij massieve vloeren anders: daar moet je bij grote oppervlakken de vloer in kleinere delen opsplitsen, zodat de vloer niet gaat werken. Hiervoor worden er als het ware naden in de vloer gemaakt, die we dilataties of werkingsgroeven noemen. Dit ziet er natuurlijk niet altijd even fraai uit. Met lamelparket is dat een minder groot probleem: omdat het veel minder werkt, heeft het ook minder werkingsgroeven nodig.
Conclusie: wat is lamelparket en wat zijn de voordelen?
Lamelparket is een vloer die bestaat uit 3 verschillende lagen. De bovenste laag is van eikenhout, de middelste van vurenhout en de onderste van berkenhout of mahoniehout. Multiplankparket wordt hier vaak mee verward: dit is een vloer die bestaat uit een eikenhouten toplaag met daaronder een aantal lagen berkenhout. Die lagen worden samen ook wel multiplex genoemd. Lamelparket is goedkoper dan massief parket, het werkt minder en het is geschikt voor vloerverwarming. Bovendien is het ook makkelijker te verwijderen en vervangen dan massief parket.