Wat is lamelparket en wat zijn de voordelen ervan?

Er zijn verschillende soorten parket, maar het meest bekende parket is lamelparket. In deze blog gaan we antwoord geven op de vraag ‘Wat is lamelparket?’ en gaan we de voordelen en nadelen tegen elkaar afzetten.

Wat is lamelparket?

Om antwoord te geven op de vraag ‘wat is lamelparket?’, moeten we eerst onderscheid maken tussen lamelparket en multiplankparket. Vaak worden de twee door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Hieronder gaan we precies uitleggen wat beide soorten parket zijn en wat de verschillen zijn.

Oké, wat is lamelparket nu precies? Lamelparket kenmerkt zich doordat het uit drie lagen bestaat. De bovenste laag, ook wel de toplaag genoemd, bestaat uit eikenhout. Deze laag kan 2, 3, 4 of 6 mm dik zijn. Daaronder zit een laag met latjes van vurenhout. Deze latjes zijn dwars verlijmd op de eikenhouten toplaag en zijn 10 mm dik. Daaronder zit een dunne laag van berkenhout of mahoniehout. Deze laag is slechts 1 mm dik. Doordat het een oneven aantal lagen is, blijven de planken mooi recht en werken ze nauwelijks. Als je je parket overigens echt goed wilt beschermen, moet je hem ook afwerken met de HW Protect 3000 hardwaxolie van 123 Protect. Deze hardwaxolie zorgt ervoor dat je vloer tot wel 20 jaar onderhoudsvrij blijft. Bovendien is deze olie ademend, waardoor hij ook warmte van een vloerverwarming goed doorlaat.

Wat is lamelparket: multiplankparket

Als mensen vragen ‘wat is lamelparket?’ krijgen ze soms een ander antwoord dan het bovenstaande. Die mensen verwarren lamelparket met multiplankparket. Dit parket bestaat een eikenhouten toplaag van 2,3,4 of 6 mm. Daaronder zitten een aantal lagen berkenhout, ook wel multiplex genoemd. Soms worden er ook andere houtsoorten gebruikt dan berkenhout. Deze zijn vaak van mindere kwaliteit dan berkenhout.

Voordelen van lamelparket

Nu we antwoord hebben op de vraag ‘wat is lamelparket?’, kunnen we het hebben over de voordelen ervan. We gaan niet alles in detail bespreken, dat bewaren we voor een op zichzelf staande lijst. Maar een paar voordelen van lamelparket zijn:

Goedkoop

Op de vraag ‘wat is lamelparket?’ kun je het eerdergenoemde, lange antwoord geven. Maar de persoon die daarop simpelweg antwoordt ‘goedkoop’, heeft ook zeker geen ongelijk. Alleen de bovenlaag is van hardhout, zoals eiken of jatoba. De onderste 2 lagen zijn vaak van een stuk goedkoper hout. Dit merk je niet door de stevige constructie en de sterke toplaag, maar het drukt de prijs behoorlijk.

Werkt minder

Door de kruiselingse verlijming van de lagen krijgt lamelparket minder ruimte om te werken. Hout zet voornamelijk in de breedte uit en door de kruiselingse verlijming houden de lagen elkaar als het ware tegen. Lamelparket werkt dan ook 80 procent minder dan massief parket.

Geschikt voor vloerverwarming

Wat is lamelparket? Niet alleen goedkoop, maar ook nog eens uitstekend geschikt voor vloerverwarming. Lamelparket en vloerverwarming gaan uitstekend samen, omdat het beter tegen temperatuurverschillen kan dan massief parket. Daarnaast is de warmteweerstand van lamelparket nog eens een stuk lager, zeker als je een goede hardwaxolie gebruikt, zoals de HW Protect 3000 olie van 123 Protect. Deze olie laat de warmte goed door en kan dus uitstekend gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming.

Conclusie: wat is lamelparket en wat zijn de voordelen?

Lamelparket is een vloer die bestaat uit 3 verschillende lagen. De bovenste laag is van eikenhout, de middelste van vurenhout en de onderste van berkenhout of mahoniehout. Multiplankparket wordt vaak verward met lamelparket: dit is een vloer die bestaat uit een eikenhouten toplaag met daaronder een aantal lagen berkenhout. Die lagen worden samen ook wel multiplex genoemd. Lamelparket is goedkoper dan massief parket, het werkt minder en het is geschikt voor vloerverwarming. Bovendien is het ook makkelijker te verwijderen en vervangen dan massief parket.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *