Houten vloeren zijn er in allerlei soorten en maten. Een van de populairste vloeren was vroeger de massief eiken vloer. Maar de laatste tijd begint deze vloer aan populariteit te verliezen. Wat zijn de voordelen en nadelen van zo’n massief houten vloer? We leggen het uit in deze blog.

Wat is een massief eiken vloer?

Voordat we de massief eiken vloer verder kunnen bespreken, zullen we eerst antwoord moeten geven op de vraag wat het eigenlijk is. De term ‘massief eiken vloer’ is een vloer die van massief eikenhout gemaakt is. Een massieve vloer kenmerkt zich door het feit dat de planken geheel van één en hetzelfde hout zijn. Vandaar ook de naam massief. Hij bestaat niet uit lagen, maar het is ‘gewoon’ één massief stuk hout.

Er zijn keuzes tussen verschillende soorten hout als je voor een massief eiken vloer gaat, omdat er erg veel verschillende soorten eikenhout bestaan. Gangbare eiken vloerdelen worden gemaakt van Europees eiken, Amerikaans eiken, rood eiken of Russisch eiken. Binnen Europees eiken zijn er ook weer een behoorlijk aantal subgroepen te onderscheiden. Je hebt Spessart-eiken, recht van draad en fijnjarig, Frans eiken, harder en donkerder van kleur en tot slot het zeldzame Slavonisch eiken, met grote lengtes als regel zonder noesten of kwasten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een massief eiken vloer?

Nu we weten wat een massief eiken vloer precies is, kunnen we het hebben over de voordelen en nadelen van dit type vloer. Er zijn namelijk genoeg redenen om zo’n vloer te overwegen, maar er zijn ook redenen om deze links te laten liggen. Een overzicht:

Voordelen:

  • Een massief eiken vloer gaat lang mee: massief houten vloeren zijn heel stevig en daarmee ook ontzettend duurzaam. Ze kunnen decennia meegaan, dat is geen overdrijving. Vooral als je je vloer behandelt met HW Protect 3000 hardwaxolie, die uitstekende bescherming voor je vloer biedt, kun je erop rekenen dat je vloer minstens 20 jaar lang onderhoudsvrij is. Mocht je vloer nou toch krassen of deuken oplopen, dan kun je deze eruit laten schuren en je vloer weer opnieuw behandelen. Dit kan vaker bij massieve vloeren dan bij andere soorten vloeren, omdat ze zo veel dikker zijn. Daardoor is het minder erg als er een klein laagje hout vanaf gaat.
  • Een massief eiken vloer is mooi: Uiteraard is dit puur subjectief, maar massief eiken vloeren zijn mede populair door hun unieke uiterlijk. Elke plank heeft een unieke combinatie van nerven, sortering en kleur. Geen enkele massief eiken vloer ziet er dus precies hetzelfde uit. Bovendien kun je de vloerdelen nog borstelen. Hierdoor wordt de houttekening zichtbaar, omdat het zachte hout tussen houtnerven weggeslagen wordt. Dat zorgt voor een duidelijke houttekening en een authentieke, ‘oude’ look. Daarnaast kun je met kleurolie je eiken vloer ook nog verschillende kleuren geven.

Nadelen:

  • Een massief eiken vloer gaat niet samen met vloerverwarming: Massief hout kan niet goed tegen temperatuurverschillen. Dat droogt het hout uit en daardoor kan het kromtrekken. Mocht je daarom een houten vloer met vloerverwarming willen aanleggen, dan kun je beter voor lamelparket gaan. Massief parket is daar eenvoudigweg niet geschikt voor.
  • Een massief eiken vloer is niet watervast: In kelders, schuren of badkamer kun je absoluut geen massief eiken vloeren neerleggen. Dit hout werkt en zet uit wanneer het in contact komt met water en vocht. Het neemt al het water op, waardoor de vloer kan gaan bollen en zelfs op bepaalde punten kan uitbreken. Hier kun je beter een ander soort vloer neerleggen, omdat je massief eiken vloer anders veel schade zal oplopen. Niet erg duurzaam dus.

Conclusie: moet jij een massief eiken vloer nemen?

Of je een massief eiken vloer moet nemen, dat ligt vooral aan waar je waarde aan hecht en waar je de vloer wilt leggen. De look van deze vloer is bijzonder natuurlijk en elke massief eiken vloer ziet er uniek uit. Hij kan echter niet goed tegen vocht en ook op vloerverwarming hoef je niet te rekenen. Hij kan vaker geschuurd worden, maar dat vinden we geen heel groot pluspunt. Een combinatie van de HW Protect 3000 hardwaxolie en de HW Energy Spray onderhoudsolie zorgt ervoor dat je vloer tot 20 jaar onderhoudsvrij blijft. Het gaat dus vooral om het uiterlijk. Vind je een massief eiken vloer echt heel mooi, dan moet je er zeker voor gaan. Je kunt hem dan echter niet overal leggen, geen vloerverwarming installeren en moet voorzichtig zijn dat je geen vloeistoffen morst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *