Je oude houten vloer opknappen als hij versleten is, is meestal de beste keus. Maar soms is dat niet genoeg. Er zijn scenario’s te bedenken dat je houten vloer vervangen de beste optie is. Misschien ga je verhuizen en wil je (een deel van) het parket meenemen. Of misschien is (een deel van) de houten vloer zo versleten, dat hij niet meer met onderhoud te redden is. In zo’n geval kun je het beste je oude houten vloer verwijderen en vervangen. Hoe dat moet, dat gaan we je laten zien in deze blog.

Je houten vloer vervangen? Eerst je oude houten vloer verwijderen

De eerste stap van je houten vloer vervangen is natuurlijk je oude houten vloer verwijderen. Zoals gezegd is dit meestal niet de beste optie. Vaak is het veel simpeler om je houten vloer simpelweg op te knappen. Dat kan in bepaalde gevallen zelfs zonder dat je hoeft te schuren. Als je echter een specifieke reden hebt, dan kun je op deze manier je houten vloer verwijderen en je houten vloer vervangen.

De benodigde materialen

Wil je je houten vloer verwijderen, dan zijn er een aantal gereedschappen die je nodig hebt. Welke precies, dat ligt aan hoe het parket aan de ondervloer vastzit. Is je parket niet vastgelijmd aan de ondervloer? Dan heb je aan een koevoet in principe voldoende. Wil je echter een vastgelijmde houten vloer vervangen, dan heb je een cirkelzaag en een kleine hamer nodig. Zorg dat je de cirkelzaag afstelt op de dikte van de vloer. Dat voorkomt dat je je parket beschadigt.

Begin ruimte te maken

Je houten vloer verwijderen begint bij het maken van ruimte. Vaak begin je bij stukken parket die niet meer her te gebruiken zijn. Deze kun je doorzagen en met een koevoet van de ondervloer scheiden. Zijn er geen beschadigde houtstroken? Begin dan bij de muur. Daar zit vaak wat speelruimte om te schuiven en stroken er één voor één uit te halen.

Maak de stroken los van elkaar en van de grond

Er zijn nog twee stappen te gaan voordat je aan de slag kunt met je houten vloer vervangen. De eerste is de houten vloerpanelen los van elkaar en los van de ondergrond krijgen. Het loshalen van planken van de grond hebben we net behandeld. Als je de houten panelen los van elkaar moet halen, zijn er twee mogelijkheden. De eerste, en meest gunstige, is dat ze met een hamer tegen elkaar aangelegd zijn. Maar wil je een houten vloer vervangen die met groeven in elkaar grijpt, dan heb je een lastigere klus voor de boeg. Hier moet je voorzichtig, plank voor plank, proberen de planken van elkaar los te halen. Dit kan een lastige en tijdrovende klus zijn. Toch is dit de beste aanpak, omdat je anders je vloer kan beschadigen.

Houten vloer vervangen

Houten vloer vervangen: zorg voor een schone ondervloer

Nu rest nog een stap voordat je kunt beginnen met je houten vloer vervangen: de ondervloer schoonmaken. Er zit na het weghalen van de stroken hout waarschijnlijk nog lijm en vuil op de ondervloer. Als het parket met wateroplosbare lijm is vastgemaakt, heb je geluk. Je hoeft de vloer dan alleen nat te maken en daarna te laten drogen. Andere soorten lijm dienen met een lijmverwijderaar verwijderd te worden. Smeer deze eerst op lijmresten en verwijder ze daarna met een plamuurmes. Let ook hier goed op, want onvoorzichtigheid kan je ondervloer beschadigen.

Je houten vloer vervangen

Nu je klaar bent met je oude houten vloer verwijderen, kun je de houten vloer vervangen met een nieuwe vloer. Als je niet zo handig bent, raden we je aan om dat iemand te laten doen. Er komen geen verschrikkelijk ingewikkelde berekeningen aan te pas of iets dergelijks, maar het kan verkeerd gaan. Als je het wel aandurft, dan volgt hier een uitgebreid stappenplan.

Bepaal de hoeveelheid vloerdelen

Meet hoe groot het oppervlakte van de kamer. Maak aan de hand daarvan een schatting van hoeveel parket je nodig hebt wanneer je begint met je houten vloer vervangen. Houd hierbij ook rekening met het legpatroon: een diagonaal legpatroon kost je gemiddeld 7 procent meer hout.

Zet een beginlijn uit en begin met de eerste rij

Pak een metseltouw en zet een beginlijn uit. Doe dit op het oog, want een muur is zelden geheel recht. Tussen de muur en de houten planken moet overigens altijd een ruimte van 1 cm openblijven voor de afstandhouders.

Leg daarna de eerste rij vloerdelen. Begin in de linkerhoek van de kamer en leg de vloerdelen met de groef naar de muurzijde. Zet afstandblokjes van tussen de vloerdelen en de wand. Gebruik per vloerdeel zes afstandhouders. Rondom die je een ruimte van 1,5 tot 2 cm aan te houden. Nu is het proces van je houten vloer vervangen officieel begonnen.

Vast met lijm en een slagijzer

Lijm de houten vloer in de groef aan de korte zijde aan elkaar. De lange zijden dien je zonder lijm in elkaar te schuiven. Zorg dat alles goed vast blijft zitten door bij het laatste vloerdeel de gehele eerste rij met een slagijzer en hamer tegen elkaar te slaan.

Houten vloer vervangen: de volgende rijen

Als je begint aan de tweede rij, kun je het beste het afgezaagde stuk van de eerste baan gebruiken, mits het stuk hout minstens 30 cm is. Lijm bij elke rij de groeven en kopse kanten tegen elkaar aan en gebruik telkens bij het laatste vloerdeel een slagijzer en hamer om de vloerdelen goed tegen elkaar aan te duwen.

Leidingen en lastige vormen

Binnen een kamer heb je bijna altijd te maken met leidingen en lastige vormen als deurposten. Voor eventuele leidingen zaag je in een vloerdeel gaten 3 cm groter dan de diameter van de buis. Zaag het vloerdeel precies in het midden van het gat door en leg hem om de buis heen. Smeer beide delen in met lijm en leg ze stevig tegen elkaar.

Lastige vormen als deurposten teken je af met een profielmal. Duw de mal tegen het obstakel aan, zo nemen de naalden de vorm over. Teken deze vorm op een vloerdeel en zaag hem op maat.

Plinten

De laatste stap van je houten vloer vervangen is plinten leggen. Zaag deze op maat en lijm ze op de vloer of schroef ze op de muur (afhankelijk van de plinten). Et voilà! Je hebt je oude houten vloer verwijderd en vervangen door een nieuwe vloer. Schuur onbehandelde vloerdelen na 24 uur licht op.

En nu?

We snappen dat je houten vloer vervangen geen klein klusje is. Om te voorkomen dat je weer door dit hele proces moet, raden wij aan om je nieuwe houten vloer te behandelen met HW Protect 3000 van 123 Protect. Wanneer je deze hardwaxolie op je vloer aanbrengt, blijft je vloer tot wel 20 jaar onderhoudsvrij. Tip: gebruik op de meest gebruikte delen van de vloer HW Energy Spray voor extra bescherming!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *