Het onderhoud van je vloer is belangrijk, want als je je vloeren niet goed onderhoudt, worden ze vies en slijten ze sneller, waardoor je eerder een grote onderhoudsbeurt moet doen of de vloer zelfs moet laten vervangen. Dat wil je natuurlijk voor zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je vloer in goede staat blijft? Dat hangt natuurlijk af van welke vloer je hebt. Wij zetten de meest gebruikelijke vloeren voor je op een rij, zodat jij precies weet hoe je ze moet onderhouden.

Onderhoud vloeren: laminaat

Een laminaatvloer staat bekend om zijn onderhoudsvriendelijke karakter. Hij is eenvoudig stofvrij te maken met een stofzuiger. Er kleven echter ook belangrijke nadelen aan laminaat. Laminaat moet je dweilen, maar als je dweil te nat is, trekt de vloer krom. Ook ben je behoorlijk de sjaak als je vloer krom trekt of slijt, omdat individuele stukken laminaat niet goed te vervangen zijn. Hierbij ontstaat namelijk vaak veel schade.

onderhoud vloeren

Onderhoud vloeren: parket

Een parketvloer is iets duurder in aanschaf dan een laminaatvloer. Dit komt doordat parket voornamelijk uit hout bestaat, terwijl laminaat vooral bestaat uit kunststof. De onderhoudsvoorschriften zijn grotendeels hetzelfde: stofzuigen en daarna met een goed uitgewrongen dweil dweilen. Er zijn speciale parketreinigers, deze dien je te gebruiken. Andere schoonmaakmiddelen kunnen namelijk schade aan uw vloer aanbrengen doordat ze agressieve chemicaliën bevatten.

Parket blijft langer goed dan laminaat

Hoewel de aanschafprijs van parket duurder is dan die van laminaat, zal het waarschijnlijk op de lange termijn een stuk goedkoper zijn. Een parketvloer kan namelijk bij slijtage opnieuw geschuurd en geolied worden. Daardoor krijgt de vloer weer een geheel nieuw en fris uiterlijk. Het enige wat je hiervoor moet doen is de vloer even schoonmaken, daarna kun je de waxolie al aanbrengen. Dit kan bij een laminaatvloer niet, waardoor deze opnieuw gelegd moet worden nadat hij versleten is. En als je je pas geschuurde of zelfs helemaal nieuwe parket vloer behandelt met HW Protect 3000, hoef je je hele leven niet meer te schuren. Bovendien kun je na het aanbrengen van de waxolie een speciale spray gebruiken op de meest gebruikte plekken, zoals looppaden. Deze spray voorkomt slijtage nog beter, waardoor het onderhoud aan je parketvloer erg minimaal blijft. Hierdoor gaat parket over het algemeen langer mee dan laminaat.

onderhoud vloeren parket

Tapijt

Tapijt kan warme en sfeervolle vloerbekleding zijn, maar ook behoorlijk intensief om onderhoud aan uit te voeren. Dit soort vloeren onderhoud je het best door het regelmatig schoon te maken. Vuil dat van buiten op het tapijt komt moet je eigenlijk meteen weghalen, omdat het anders het tapijt kan beschadigen. Dat lukt natuurlijk niet altijd, zeker met jonge kinderen of huisdieren in het huis. En hoewel je misschien geen stof ziet, is het er wel degelijk. Daarom is dagelijks stofzuigen aanbevolen. Daarnaast moet je zo snel mogelijk in actie komen als er iets gemorst is op het tapijt. Haal dit uit het tapijt door het in een schone doek op te nemen. Je mag hierbij nooit wrijven of föhnen: dep zachtjes op het tapijt en laat de vlek daarna aan de lucht drogen. Daarnaast moet je eens per maand met een speciale tapijtreiniger je tapijt grondig schoonmaken.

Tegels

Tegels heb je in allerlei soorten en maten, zoals hardsteen, natuursteen of marmer. De prijzen van de verschillende soorten tegels lopen behoorlijk uiteen. Over het algemeen geldt voor tegels dat je ze moet schoonmaken met een speciale tegelreiniger. Daarna loopt het onderhoudsproces van alle soorten tegels veelal uiteen. Voor hardsteen geldt dat je een speciale olie moet gebruiken, terwijl natuursteen moet onderhouden door hem af en toe te reinigen met een speciale zeep voor onderhoud. Het kan best onduidelijk zijn welk middel je voor welke tegel moet gebruiken. En als je het verkeerde middel gebruikt en daarbij je tegels beschadigt, is de beschadiging bijna niet te herstellen.

PVC

PVC is een relatief goedkope vloer van kunststof. Deze vloeren zijn onder meer erg stil en daarom bij bedrijven erg populair. Schoonmaken moet echter wel met een speciale reiniger die geschikt is voor PVC vloeren, omdat je de vloer anders beschadigt. Bovendien krast PVC vrij makkelijk. Wij raden daarom aan om te stofzuigen met de borstels naar beneden en een goede deurmat in huis te hebben die het vuil goed vasthoudt. Bovendien is deze vloer ongeschikt voor mensen die huisdieren met scherpe nagels hebben, zoals katten en honden. Ook is PVC slecht voor het milieu en kan het slecht zijn voor de gezondheid.

Onderhoud vloeren: conclusie

Van alle besproken vloeren zijn laminaat en parket het makkelijkst te onderhouden. Er is echter één probleem bij laminaat: er is erg weinig aan schade te doen bij laminaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan krommingen of slijtage. Daardoor moet je de vloer na een bepaalde periode helemaal vervangen. Daarom raden wij aan om voor parket te gaan. De aanschafprijs is iets duurder dan die van laminaat, maar de vloer is met HW Protect 3000 makkelijker te onderhouden en is daardoor een stuk duurzamer. Mits je HW Protect 3000 gebruikt, hoef je je parket vloer nooit te vervangen en zelfs nooit te schuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *