Je parket schoonmaken is belangrijk. Als je je parket goed schoonhoudt, hoef je minder vaak onderhoud te plegen aan je houten vloer en beschadigt hij minder. Maar hoe zorg je dat je je parket op de juiste manier schoonmaakt? Dat gaan we je vertellen in deze blog.

Parket schoonmaken: een stappenplan

Je parket schoonmaken doe je in verschillende stappen. Voor elke stap geven wij een uitgebreide uitleg met verschillende tips over hoe je de schoonmaak het beste kan aanpakken.

Stofzuigen

Parket schoonmaken begint bij stofzuigen. Door te stofzuigen verwijder je alle stofresten en ander vuil, zand en etensresten. Dit dien je op regelmatige basis te doen, het liefst elke week. Wanneer je dit niet elke week doet, kan het vuil (vooral het zand) ervoor zorgen dat er schade ontstaat in de hardwaxolie laag op je houten vloer. Gebruik daarnaast een niet te zware stofzuiger, omdat ook deze schade zou kunnen veroorzaken aan je parket. Mocht je tussendoor nog stof en zand willen weghalen: dat kan met een zachte bezem. Een harde bezem kan het parket beschadigen.

parket schoonmaken

Dweilen

Ga je je parket schoonmaken, dan dien je naast het stofzuigen uiteraard ook te dweilen. Dit hoor je op wekelijkse of tweewekelijkse basis te doen. Dweilen doe je met lauwwarm water. Eventueel kun je er ook nog wat schoonmaakazijn of groene zeep aan toevoegen. Het dweilen moet je absoluut niet doen met een hele natte dweil, vooral niet als je een massief houten parketvloer hebt. Hout gaat namelijk werken als het te vochtig wordt, wat betekent dat het uitzet. Dit kan zorgen voor schade aan de vloer. Lamelparket en bamboe kunnen iets beter tegen vochtigheid, maar wring je dweil ook bij deze vloeren goed uit als je gaat dweilen.

Parketreiniger gebruiken

Daarnaast moet je je parket ook eens per maand schoonmaken met de HW Fix & Fresh parketreiniger. Daarmee wordt je houten vloer gelijk voorzien van een geconcentreerd onderhoudsmiddel en een reinigingsmiddel ineen. Doe 50 tot 100 ml van de parketreiniger in een emmer met lauwwarm water. Dweil hiermee je parketvloer, wederom met een goed uitgewrongen dweil. Daarna dien je je vloer na te dweilen met warm water, eventueel met wat schoonmaakazijn.

Parket schoonmaken: algemene tips

Hopelijk was het stappenplan om je parket schoon te maken hierboven duidelijk. We hebben ook nog wat algemene tips die ervoor zorgen dat jouw parket er altijd fris en goed verzorgd uitziet.

  • Koop een goede deurmat: voorkomen is beter dan genezen is een zeer bekende uitspraak. Dat geldt ook voor parketvloeren. Stofzuigen is zeker niet verkeerd en heel belangrijk, maar als je een goede deurmat aanschaft, vang je al veel van het vuil en zand op dat je houten vloer anders zou kunnen beschadigen. Dat voorkomt dat je je houten vloer moet laten schuren en misschien zelfs moet vervangen.
  • Zet plantenbakken niet direct op je parket: plantenbakken zijn niet altijd goed afgesloten. Daardoor kan er vocht uit de plantenbak lekken als je deze direct op je houten vloer zet. Hierdoor kun je vlekken op je hout krijgen en kan je hout zelfs kromtrekken. Dat is heel lastig (en soms zelfs helemaal niet meer) te repareren. Voorkom dit door een schaaltje of bord onder je plantenbak te zetten.
  • Pas op met scherpe voorwerpen: houten vloeren krassen relatief makkelijk. En je kunt je parket schoonmaken wat je wilt, die krassen verdwijnen niet door alleen maar te boenen. Doe daarom voorzichtig met hoge hakken en andere scherpe voorwerpen op parket. Voor je het weet heb je schade.
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid: voor een parketvloer is het belangrijk dat de luchtvochtigheid op het juiste niveau zit. Als de lucht te droog is, dan krimpt de vloer en ontstaan er kieren. Als het daarentegen te vochtig is, zet de vloer uit en kunnen er bollingen ontstaan. Koop desnoods een luchtontvochtiger of -bevochtiger om de luchtvochtigheid op het juiste peil te houden.
  • Plaats viltjes onder stoelpoten en tafelpoten: viltjes onder je stoelpoten en tafelpoten kunnen krassen op je houten vloer voorkomen. Zeker als de stoel of tafel vaak wordt verplaatst, is het heel verstandig om viltjes te gebruiken.
  • Pas op met vocht: we raadden net al aan om te dweilen met een goed uitgewrongen dweil. Ook voor andere soorten vocht klinkt het advies: pas op. Een ongelukje kan gebeuren, maar ruim meteen op als je morst of iets laat vallen.

Conclusie: je parket schoonmaken is zo moeilijk niet

Je parket schoonmaken is niet erg moeilijk. Regelmatig goed stofzuigen met een geschikte stofzuiger zorgt ervoor dat al het vuil dat schade aan je parket kan aanbrengen snel verwijderd wordt. Daarnaast elke week of elke twee weken goed dweilen met water (en eventueel een beetje schoonmaakazijn) en eens per maand met de HW Fix & Fresh parketreiniger. En houd je aan de tips die we eerder gaven. Zo blijft je parket er altijd goed uitzien en houd je je vloer altijd schoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *