Goede zorg dragen voor je houten vloer is essentieel als je wilt dat hij lang meegaat. Een van de vele manieren om dit te bereiken is door je houten vloer te isoleren. Dit heeft verschillende voordelen. Ondanks de warme uitstraling van een houten vloer, wordt hij gemakkelijker koud dan bijvoorbeeld tapijt of vloerzeil. Dat heeft alles te maken met de kieren in het hout. Met vloerisolatie ga je dat tegen. Daardoor wordt je vloerverwarming ook een stuk efficiënter.

Bovendien is je houten vloer isoleren ook erg goed voor de levensduur van je parket. Dit komt door de vocht en koude lucht die de isolatie tegenhoudt. Daardoor wordt je parket minder blootgesteld aan vocht en temperatuurverschillen, waardoor hij minder werkt. Daardoor gaat hij langer mee. Maar welke isolatiemogelijkheden zijn er eigenlijk voor houten vloeren? Wij leggen het uit in deze blog.

Kruipruimte

Het beste is om je houten vloer vanuit de kruipruimte te isoleren. Daarvoor moet deze kruipruimte over het algemeen wel een halve meter diep zijn. De meeste isolatie kun je ook van bovenaf aanbrengen, maar daardoor worden ze wel een stuk minder effectief. Het beste is dus om gebruik te maken van de kruipruimte als je die hebt.

Je houten vloer isoleren met mineraalwol

Je kunt je houten vloer ten eerste isoleren met mineraalwol. We onderscheiden grofweg twee soorten mineraalwol: steenwol en glaswol. Steenwol en glaswol zijn beide makkelijk verkrijgbaar en zijn een relatief goedkope vorm van isolatie. Welke je kiest, hangt af van waar je prioriteiten liggen. Steenwol isoleert iets minder goed dan glaswol, maar zorgt wel voor een betere geluidsdemping. Steenwol is dus een betere keuze als je onderburen hebt die last hebben van jouw geluid. Als je je houten vloer gaat isoleren met glaswol, moet je daarnaast beschermende kleding aan: glaswol kan zorgen voor irritatie en jeuk. Overigens kunnen beide materialen niet erg goed tegen vocht, dus houd daar ook rekening mee.

houten vloer isoleren mineraalwol

Je houten vloer isoleren met kunststoffen

Je kunt ook kunststoffen gebruiken om je houten vloer te isoleren. Er zijn een behoorlijk aantal kunststoffen die hiervoor geschikt zijn. Een overzicht:

PUR

PUR is het meest bekende kunststofisolatiemateriaal om je houten vloer te isoleren en is op veel plekken verkrijgbaar. Het is een gespoten kunststof die bijna elke ruimte kan opvullen, omdat hij in de vorm van zowel spuitbussen als platen te krijgen is. Daardoor kan hij ook in combinatie met mineraalwol gebruikt worden, om bijvoorbeeld gaten in de vloer voor leidingen dicht te maken. Bij het aanbrengen van PUR kunnen wel isocyanaten vrijkomen. Deze stoffen zijn schadelijk en kunnen onder andere vermoeidheid, hoofdpijn en kortademigheid veroorzaken. Na het uitharden van de PUR komen deze stoffen niet meer vrij.

PIR

PIR is een verbeterde versie van PUR die met andere materialen gemaakt is. Hij heeft daardoor een betere isolatiewaarde en is ook brandveiliger. De drukvastheid is ook hoger en de dimensionale stabiliteit is beter. Dit materiaal is echter niet in spuitbussen te krijgen, alleen in platen. Bovendien is PIR ook prijziger dan PUR.

Thermoskussens

Thermoskussens zijn eigenlijk niets meer dan zijn kussens die bestaan uit verschillende lagen reflecterende folie met daartussen lucht. Het voordeel van je houten vloer isoleren met thermoskussens, is dat je het warmteverlies op verschillende manieren tegengaat. De lucht tussen de kussens geleidt warmte slecht en gaat daardoor warmteverlies door middel van geleiding tegen. De reflecterende folie gaat warmteverlies door straling tegen. Het zetten van thermoskussens is wel een heel precies klusje dat nauw luistert. Zorg dat je hierop voorbereid bent voordat je aan de slag gaat.

EPS

EPS wordt in de volksmond ook wel piepschuim genoemd. EPS wordt inmiddels veel als verpakkingsmateriaal gebruikt, maar de grootste toepassing is nog steeds warmteisolatie. Als isolatiemateriaal gebruikt men het in parelvorm of als platen. EPS is een goedkope manier om je houten vloer te isoleren en het materiaal kan ook redelijk tegen water.

XPS

XPS is op veel manieren het grote broertje van EPS. Net als piepschuim wordt XPS van polystyreen gemaakt, maar de manier waarop dit gebeurt, is anders. Het isoleert een stuk beter en is ook nog waterbestendiger dan EPS. Dat merk je echter ook aan het prijskaartje: XPS is weliswaar een goed, maar ook duur materiaal om je houten vloer te isoleren.

Afwerking na houten vloer isoleren

Nadat je je houten vloer geïsoleerd hebt, is het ook belangrijk dat je kiest voor de juiste afwerking. Daarvoor raden wij de HW 3000 hardwaxolie aan. Deze olie levert een bijdrage aan de isolatie van je houten vloer en beschermt het parket, waardoor het tot wel 20 jaar onderhoudsvrij blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.