Je hebt je houten vloer gelegd of laten leggen. Daarna wil je het geheel afmaken met een beschermende laag. Maar wat kun je beter doen: je houten vloer schuren en oliën of je houten vloer schuren en lakken? Oftewel: moet je voor het behandelen van je houten vloer olie of lak gebruiken? Dat hangt vooral van je persoonlijke voorkeuren af, maar onze voorkeur gaat uit naar olie. Waarom, dat leggen we uit in deze blog.

Houten vloer schuren

Voordat je je houten vloer überhaupt gaat oliën of lakken, is het belangrijk om te weten of je de vloer eerst geschuurd hebt. De vloer schuren voordat je hem gaat behandelen zorgt ervoor dat de beschermende olie of lak beter blijft zitten. Als je je vloer wilt opknappen zonder schuren is dat ook mogelijk. Zorg dan echter wel dat je je parket eerst stofzuigt en met de speciale HW Fix & Fresh parketreiniger schoonmaakt. Zo weet je zeker dat de beschermende laag goed blijft zitten.

Houten vloer schuren en lakken

Het grote voordeel aan je houten vloer schuren en lakken ten opzichte van je houten vloer schuren en oliën is dat lak de vuilindringing minimaliseert. Het onderhoud is op zich makkelijk, maar het enorme nadeel van lak op een vloer is dat je bij een ongelukje van je huisdieren of jezelf of gezinsleden de hele vloer weer opnieuw moet opgeschuurd worden.

Vroeger waren er overigens alleen glimmende lakken, dus als je niet van een glimmende vloer hield, dan was lak sowieso geen optie. Gelukkig is dat inmiddels verleden tijd: veel lakken glimmen nog steeds, maar er zijn inmiddels ook niet glimmende lakken verkrijgbaar.

houten vloer schuren en lakken

Houten vloer schuren en oliën

Ten opzichte van je houten vloer schuren en lakken heeft je houten vloer schuren en oliën ook een aantal voordelen. Ten eerste is het esthetisch een stuk mooier: je blijft de houtstructuren van de vloer goed zien. Ook kun je verschillende soorten kleurolie gebruiken om je vloer een kleur naar wens te geven.

Er zijn ook nog verschillende soorten onderhoudsolie. En bot gezegd: als je het jezelf moeilijk wilt maken, gebruik dan pure olie. Bij een afwerking met pure olie dien je je houten vloer regelmatig goed schoon te maken met zeep. Zeker de eerste 2 maanden moet je de vloer 2 keer per week boenen om ervoor te zorgen dat hij zijn look behoudt. Daarna moet je nog steeds één keer per week zepen.

Wil je je houten vloer schuren en oliën, dan is ons advies om gebruik te maken van hardwaxolie. Hardwaxolie en vooral HW Protect 3000 hardwaxolie zijn een samenstelling van alle voordelen die in olie, wax en lak producten aanwezig zijn. Deze hardwaxolie is veel onderhoudsvriendelijker dan pure olie. Wanneer je deze olie op je parketvloer gebruikt, kun je er vanuit gaan dat je vloer minstens 20 jaar onderhoudsvrij is. Bovendien beschermt deze olie tegen vuil en is hij ademend. Daardoor is hij uitstekend geschikt voor een houten vloer met vloerverwarming, mocht je dat overwegen.

Conclusie: houten vloer olie of lak?

Wat is nu beter: je houten vloer schuren en oliën of je houten vloer schuren en lakken? Smaken verschillen daarin, dus het is vooral aan jou of je voor je houten vloer olie of lak wilt gebruiken. De vuilindringing is bij lak wat minder, maar de vloer ziet er een stuk minder mooi uit. Bovendien kan de lak makkelijk beschadigen, waardoor je stukken regelmatig de vloer helemaal opnieuw zal moeten opschuren. Bij olie zul je iets vaker de stofzuiger moeten pakken, maar daar krijg je wel een veel mooiere vloer voor terug. Bovendien is je houten vloer 20 jaar onderhoudsvrij als je hem behandelt met de hardwaxolie van 123 Protect. En als er een keer een ongelukje gebeurt, kun je dat zelf oplossen. Je hoeft dan alleen dat deel opnieuw te behandelen waar het probleem is. Je hebt na het aanbrengen dus nooit meer dure, schaarse parketeurs nodig. Daarom is wat ons betreft de vraag ‘moet ik voor mijn houten vloer olie of lak gebruiken?’ snel beantwoord. Je houten vloer blijft er een stuk mooier door en de tijd die je kwijt bent met stofzuigen, verdien je terug doordat je niet continu opnieuw hoeft te schuren en lakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *