Kun je je houten vloer opknappen zonder schuren?

Je houten vloer verslijt na verloop van tijd, dat is onvermijdelijk. En als je parket er slecht uitziet, zul je hem weer willen opknappen. De meest bekende manier om dit te doen, is schuren. Maar dat is ten eerste veel werk (je kamer dient helemaal leeg te zijn voordat er geschuurd kan worden) en ook nog vrij duur. Vaak huur je daarvoor iemand in en zelfs als je het zelf doet, moet je de apparatuur huren. Daarom rijst de vraag: kun je je houten vloer opknappen zonder schuren? Het antwoord is: ja, dat kan wel degelijk. Hoe? Dat gaan we je uitleggen in deze blog.

Houten vloer opknappen zonder schuren: voorbereiding

Je houten vloer opknappen zonder schuren kan prima, maar niet zonder voorbereiding. Net zoals bij alle soorten onderhoud is het belangrijk dat je de nodige materialen in huis haalt. Bij het opknappen van je parketvloer is dat niet anders. Zorg dat je de vloer eerst grondig schoonmaakt voordat je hem serieus gaat behandelen. Dit betekent dat je hem eerst goed moet stofzuigen en daarna moet je gaan dweilen. Dit moet je doen met HW Fix & Fresh parketreiniger. Meng de reiniger in een emmer lauwwarm water met 50 tot 100 ml reiniger. Dweil de vloer vervolgens met een licht vochtige en goed uitgewrongen dweil: een natte dweil kan schade aan je parket toebrengen. Laat de vloer goed drogen.

Het echte werk

Nu je klaar bent met de voorbereidingen, kun je beginnen met je houten vloer opknappen zonder schuren. De vloer moet je behandelen met de HW Protect 300 hardwaxolie. Deze olie zorgt ervoor dat het hout sterk en gezond blijft en dat je het lang niet meer hoeft te onderhouden. Breng de olie als volgt aan: doe een half blik HW Protect 3000 olie in een brede verfbak. Breng deze vervolgens zo dun mogelijk op je parket aan met een microvezelroller. Deze laag moet je minimaal 12 uur laten drogen. Kijk daarna of de vloer helemaal droog is. Als dat het geval is, kun je de tweede en laatste laag op dezelfde manier aanbrengen. Is de vloer nog niet helemaal droog, begin dan niet alvast, maar zorg dat de vloer echt helemaal droog is.

Mocht je overigens ook kleurolie willen aanbrengen, dan dien je dit voor het aanbrengen van de hardwaxolie te doen. Bovendien is na het aanbrengen van kleurolie één laag hardwaxolie genoeg: de hardwaxolie zorgt niet alleen voor kleur, maar beschermt ook het hout.

houten vloer opknappen zonder schuren

Na het oliën

Je houten vloer opknappen zonder schuren is dus prima mogelijk. Wel zijn er nog een paar kleine ‘regels’ waar je je aan moet houden, om ervoor te zorgen dat je vloer er goed uit blijft zien. Als je deze regels opvolgt, hoef je waarschijnlijk 20 jaar geen onderhoud meer aan je vloer uit te voeren.

  • Na 12 uur kun je meestal weer over de vloer lopen. Voorzichtigheid blijft echter geboden: gebruik de eerste drie werken geen water om de parketvloer schoon te maken. Deze kan de olielaag die je net hebt aangebracht aantasten en daardoor zou je helemaal opnieuw moeten beginnen.
  • Na het aanbrengen van de onderhoudsolie en eventueel de kleurolie, is het tijd om de onderhoudsolie te gebruiken. Deze onderhoudsolie is zeer eenvoudig te gebruiken: breng de olie aan op plekken waar de vloer veel gebruikt wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een looppad. Spray een klein beetje olie op het te behandelen deel van de vloer. Wrijf dit in met een microvezeldoek. Let op: beweeg je doek met de nerf van het hout mee. Zo voorkom je schade aan de vloer. Zorg dat de olie gelijkmatig over de vloer verdeeld is voor het beste effect.

Houten vloer opknappen zonder schuren: conclusie

Je houten vloer opknappen zonder schuren is prima mogelijk. Wel moet je op een aantal dingen letten. Zorg dat je vloer ten eerste goed schoon is voordat je begint met hem op te knappen. Dat betekent eerst stofzuigen en daarna dweilen met HW Fix & Fresh parketreiniger. Daarna kun je je vloer behandelen met twee lagen HW Protect 3000 onderhoudsolie of met één laag HW Protect 3000 en één laag HW Colors of Nature kleurolie. Na 12 uur is de eerste laag meestal droog, daarna kun je pas de tweede laag aanbrengen.

Na het aanbrengen van de onderhoudsolie en kleurolie moet je nog onderhoudsolie gebruiken. Deze spray je op de meest gebruikte delen van de vloer (zoals looppaden) en daarna wrijf je het uit met een microvezeldoek. Gebruik de eerst drie weken na de behandeling geen water om de parketvloer schoon te maken, dit kan de olielaag aantasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *