Veel mensen vinden vloerverwarming de fijnste manier om hun huis te verwarmen. De warmte wordt gelijk over de ruimte verdeeld en je hebt geen lelijke radiatoren in je huis. En houten vloeren zijn blijven de populairste vloeren door hun natuurlijke uitstraling en onderhoudsvriendelijke karakter. Maar kun je eigenlijk een houten vloer en vloerverwarming combineren? Vaak onderzoeken mensen dat niet goed en daarom kiezen ze toch voor tegels, hoewel ze liever een houten vloer zouden hebben. Maar een houten vloer en vloerverwarming gaan wel degelijk samen en dat gaan we je in deze blog uitleggen.

Houten vloer en vloerverwarming: is dat altijd mogelijk?

Niet alle soorten hout zijn te combineren met vloerverwarming. Of een houtsoort geschikt is voor vloerverwarming, hangt er vanaf hoe wispelturig het hout is. Wispelturig hout is hout dat flink kan gaan werken. Dit betekent dat het hout flink kan krimpen of uitzetten als het vochtpercentage toe- of afneemt. Omdat een houten vloer met vloerverwarming ervoor zorgt dat het vochtpercentage vaak verandert, zijn deze houtsoorten dus niet geschikt als je een houten vloer en vloerverwarming wil combineren.

Veel van de meest populaire houtsoorten zijn gelukkig niet heel wispelturig en dus geschikt voor vloerverwarming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eiken, noten, kambala en afzelia: deze houtsoorten zijn allemaal uitstekend te combineren met vloerverwarming.

De isolerende werking van hout

Hout heeft zoals bekend een isolerende werking. Daardoor stelt men vaak de vraag of het niet heel veel energie kost om een houten vloer en vloerverwarming te combineren. Het antwoord is vrij simpel: nee. Hout warmt inderdaad trager op dan tegels, maar het koelt ook langzamer af. Daardoor blijft het langer warmte afgeven. In het begin zal dat wennen zijn, maar als je de thermostaat een tijdje voordat je naar bed gaat al lager zet, verdien je de energie die het meer kost om het hout op te warmen dus weer terug.

houten vloer en vloerverwarming

Werkt elk vloersysteem met vloerverwarming?

Net als met de soort hout, dien je ook rekening te houden met het systeem als je een houten vloer en vloerverwarming wilt combineren. Niet alle systemen zijn geschikt voor vloerverwarming. Massief houten vloeren werken te veel, daarom geven deze vloeren in combinatie met vloerverwarming bijna altijd problemen. Een vloer van lamelparket is een veel betere optie: het werkt een stuk minder dan massief hout.

Wat is de beste temperatuur voor vloerverwarming?

Veel mensen vragen zich af wat de ideale temperatuur is voor vloerverwarming. Dit hangt natuurlijk grotendeels af van wat je zelf fijn vindt. Heb je het liever lekker warm of breekt je al snel het zweet uit? Dat zul je zelf moeten bepalen bij het instellen van je vloerverwarming.

Wat wel een heel belangrijk advies is bij combineren van een houten vloer en vloerverwarming: heb geduld. Je vloer bestaat uit meerdere lagen en deze verschillende lagen dienen allemaal opgewarmd te worden voordat je wat gaat voelen van de verwarming. Dus laat je niet verleiden en zet de thermostaat niet continu een tandje hoger. Uiteindelijk zul je het daardoor weer veel te warm krijgen. Maar het duurt ook weer een flinke tijd voordat het hout is afgekoeld, waardoor je weer snel een raam open zult zetten. Daardoor wordt het weer te snel koud en zo… Je snapt het plaatje. Hierdoor verstook je veel meer dan eigenlijk nodig zou zijn, dus wees geduldig: je portemonnee zal je dankbaar zijn en het is ook nog een stuk duurzamer.

Je houten vloer en vloerverwarming afwerken

Nadat je je houten vloer en vloerverwarming hebt aangelegd, is het natuurlijk ook zaak om hem goed af te werken. Dat kan gelukkig heel makkelijk met HW Protect 3000 hardwaxolie. Deze olie is ademend en daardoor levert het een extra bijdrage aan het doorlaten van de warmte van de vloerverwarming. HW Protect 3000 hardwaxolie beschermt dus niet alleen je eikenhouten vloer, maar zorgt ook voor een betere doorlaat van de vloerverwarming. Je geniet dus niet alleen van je mooie houten vloer, maar ook van de warmte.

Houten vloer en vloerverwarming: conclusie

Aan het begin van deze blog stelden we de vraag of een houten vloer en vloerverwarming met elkaar te combineren zijn. Het antwoord moge duidelijk zijn: jazeker. Je moet echter wel goed op een aantal zaken letten, omdat je anders onnodig extra geld moet uitgeven aan problemen die voorkomen hadden kunnen worden:

  • Niet elke houtsoort werkt met vloerverwarming. Sommige houten vloeren zijn te wispelturig. Dat betekent dat de vloer veel uitzet en krimpt als het vochtpercentage verandert. Dat gebeurt veel als je een houten vloer en vloerverwarming combineert en dat brengt veel schade toe aan je vloer.
  • Net als het soort hout is ook het vloersysteem belangrijk. Bepaalde systemen zijn geschikter voor vloerverwarming dan anderen. Massief houten vloeren werken bijvoorbeeld te veel, waardoor deze niet ideaal zijn. Lamelparket is een veel betere optie.
  • De ideale temperatuur voor je vloerverwarming hangt vooral van jezelf af. Ben je een koukleum of heb je het snel te warm? Waar je wel absoluut rekening mee moet houden, is dat de vloer tijd nodig heeft om op te warmen. Een houten vloer en vloerverwarming gaan prima samen, maar het hout werkt isolerend, waardoor het langzaam opwarmt en langzaam afkoelt. Laat je dus niet verleiden de thermostaat te hoog te zetten omdat het niet snel warm wordt in je huis. Heb geduld, anders ga je onnodig stoken.
  • Nadat je je vloer hebt aangelegd, is het verstandig om hem af te werken met HW Protect 3000 hardwaxolie. Deze olie is ademend, waardoor je nog beter van je vloerverwarming kunt genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *