Wat zijn duurzame vloeren 

In tegenstelling tot PVC vloeren of vloerbedekking zijn eiken houten parket vloeren volledig milieuvriendelijk. Er zijn eiken vloeren bekend van meer dan 1000 jaar oud. Een PVC vloer of vloerbedekking gaat hooguit maar 10 jaar mee. Dat is dus geen duurzame vloer. Door slijtage of vlekken die er niet meer uitgaan belanden deze vloeren zeer snel op de storthoop. Het verwerken van deze vloeren op de stortplaats kost veel energie en is niet milieuvriendelijk. 

Een alternatief zou kunnen zijn dat je tot aanschaf overgaat van een laminaat vloer. Maar ook deze vloeren gaan zelden langer dan tien jaar mee. Voordeel is wel dat deze vloeren minder milieubelastend zijn. Laminaat is deels gemaakt van hout en dus afbreekbaar en herbruikbaar. 

duurzaam kleuren

Andere vloeren die ook minder belastend voor het milieu zijn: 

*Kurkvloeren, waren vooral in de jaren 70 erg populair. Mensen die milieu bewust zijn kiezen ze nu weer. Kurkvloeren kunnen makkelijk gebeitst worden en zijn makkelijk zelf te leggen. Ze behoren tot de duurzame vloeren.

*Bamboe, Redelijk nieuw als vloer maar ijzersterk. Bamboe is een snel groeiende plant en belast het milieu dus zo goed als niet. Een bamboe vloer is sterk en een goed alternatief voor hardhout.

*Natuursteen, Graniet, leisteen en marmer zijn de meest gebruikte natuurstenen vloeren. Niks duurzame dan natuursteen maar let wel goed op waar je vloer

vandaan komt. De winning van natuursteen gebeurt in groeves, veel van deze groeves zijn illegaal. Zorg dus dat je vloer uit een Europese groeve komt en niet uit b.v.India.

*Linoleumvloer, Je zou het niet denken maar het hoofdbestanddeel is duurzame lijnolie, geperst uit de zaden van de vlasplant. Gemengd met kurk, kalksteen of andere materialen is het duurzamer en milieuvriendelijker dan je zou verwachten. Bijkomende eigenschap is dat linoleum anti bacterieel is en slijtvast.

*Rubber, Gewonnen uit de latexboom wordt het sap verwerkt tot rubber vloeren. Natuurrubber heeft een lange levensduur. Let wel bij het aanschaffen erop dat het een natuurrubber product is. Veel rubbervloeren worden tegenwoordig synthetisch gemaakt.

*Sisal vloer, Een natuurlijke vloer gewonnen uit de vezels van de Agaveplant. Deze vloer is erg slijtvast en stofvrij.

Duurzame bossen

De meeste eiken houten parketvloeren komen uit duurzame onderhouden bossen uit Europa. Het merendeel uit Frankrijk en Duitsland waar de beste eikenbomen staan. Voor elke gekapte eiken boom planten ze in Frankrijk minimaal drie eiken bomen terug om zo de invloed van het kappen te verminderen op het milieu. Duurzame onderhouden eiken bossen heeft duidelijk prioriteit. 

Milieu en vloeren

Vandaag de dag zijn we er ons steeds meer van bewust dan duurzame productie. Milieu bewuste keuzes in aankopen en het milieubewust hergebruiken of vernietigen neemt steeds meer de overhand bij bepaalde keuzes die je maakt. Een plastic vrije wereld zal het nooit worden maar we kunnen wel streven naar een zo min mogelijk gebruik van plastic en andere kunststoffen die niet afbreekbaar zijn.

Interieur en duurzame keuzes

In het interieur van vandaag zie je veel meer natuurlijke materialen die biologisch afbreekbaar zijn dan in b.v. de jaren 70. Gordijnen van hennep, banken van katoen en lampen van riet. Ook de materialen van vloeren zijn steeds meer duurzame en biologische producten. Minder schadelijk voor het milieu en goed te recyclen. Een goed voorbeeld is de bamboevloer en de eiken houten vloer. Om je eiken vloer nog duurzamer te maken kies je voor de producten van 123 Protect hardwax en parketolie.

Duurzame vloer keus

Duurzame vloer is niet meer alleen afhankelijk van de vraag hoelang doe je met je vloer maar ook zeker de gehele productie van je vloer. Bamboe is een snel groeiend gewas dat zich uitstekend laat bewerken zonder al te veel chemisch handelingen. Een eiken houten vloer is duurzamer omdat de honderden jaren mee kan gaan. Grootste nadeel is dat eikenbomen erg langzaam groeien en dus pas na een jaar of 40 verwerkt kunnen worden tot vloer. Daarentegen worden er per gekapte eik tot soms wel 50 nieuwe eikenboompjes terug geplant.  Dit in tegenstelling tot vinyl of een pvc vloer. Deze bestaan voornamelijk uit moeilijk afbreekbare weke delen en zullen dus nooit duurzame vloeren worden. Ook zijn deze niet milieuvriendelijk te vernietigen.

Laminaat of parket als duurzame keus

In tegenstelling tot een eiken houten parket vloer gaat een laminaat  geen honderden jaren mee. Toch is een laminaat vloer een goedkopere duurzame oplossing voor een pvc of vinyl vloer. Een laminaat vloer bestaat voor het grootste deel uit hout of houtvezels. De dessin printlaag is gewoon van papier en de onderkant vaak van mdf. MFD is een restmateriaal dus duurzaam gebruikt. Grote voordeel van laminaat is dat je het gewoon kunt schoonhouden met water en zeep. Wij van 123-Protect zijn os zeker bewust van het milieu en onze producten kun je dus bij uitstek gebruiken voor je eiken houten parket vloer.

Kwestie van geld?

Vaak is het een afweging van budget en niet voor een milieubewuste duurzame vloer. Een eiken houten parket vloer is nu eenmaal minstens vier keer duurder dan een laminaat vloer. De grootste kostenpost in parket vloeren zijn de bewerkingen die het hout heeft ondergaan en dat het een natuurproduct is en geen fabrieksmatige massa productie. Laminaat komt per honderden vierkante meters per uur uit de fabriek rollen. Massa productie wat voor iedereen betaalbaar is. Niet iedereen heeft immers hetzelfde budget voor een vloer.

Je eigen keus

Iedereen bepaalt wat hij of zij mooi vind en waar de prioriteiten liggen in je vloer. Er is keus in overvloed en voor ieder budget. Waar je de prioriteit legt budget of duurzame is aan jouw, wij kunnen je hooguit adviseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *