Als je een houten vloer wilt leggen, heb je de keuze uit allerlei verschillende soorten hout. Een van de soorten hout die je kunt kiezen, is bamboe. Waarom zou je eigenlijk een bamboe vloer nemen? Wat zijn de voordelen en nadelen van zo’n vloer? Hoeveel kost hij en hoe zit het met het onderhoud? Dat gaan we je uitleggen in deze blog.

Bamboe vloer

Bamboehout komt, niet geheel verrassend, van de bamboeplant. Deze plant groeit in verschillende klimaten. Bamboe groeit een stuk sneller dan bomen, waardoor bamboehout vaak duurzamer is dan andere soorten hout. Een bamboe vloer heeft een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een eikenhouten parket:

  • Bamboe vloeren hebben een prachtige, natuurlijke en warme uitstraling.
  • Een bamboe vloer is ideaal als je last hebt van astma of allergisch bent voor huisstofmijt. Dit komt door de hoge vezeldichtheid van de vloer.
  • Veel soorten bamboe zijn goed bestand tegen temperatuurschommelingen en vocht. Dat betekent dat deze vloeren goed te gebruiken zijn in combinatie met vloerverwarming.
  • Bamboe is een plant die uitermate snel groeit. Dat maakt een vloer van bamboe ook een ecologisch verantwoorde keuze. Waar bomen voor hardhout soms decennia moeten groeien, groeit bamboe zo snel dat de impact op het milieu bijna verwaarloosbaar is.
  • Bamboe is vrij makkelijk in onderhoud. Meer daarover lees je verderop in het artikel.

Nadelen van bamboe

Een bamboe vloer kent veel voordelen, maar er zijn ook een paar kleine nadelen te noemen. We zeiden net dat bamboe goed bestand is tegen onder meer vocht. Dat geldt inderdaad voor veel soorten, maar niet voor allemaal. Laat je dus goed informeren als je je bamboe vloer wilt combineren met vloerverwarming. Daarnaast is bamboe enigszins gevoelig voor direct zonlicht. Wordt het hier te veel aan blootgesteld, dan heb je kans dat je vloer verkleurt. Houd hier dus rekening mee als je de vloer in een ruimte legt met veel lichtinval. Ook naaldhakkenliefhebbers kunnen beter verder zoeken: deze kunnen fikse sporen achterlaten in het bamboe, omdat het materiaal vrij makkelijk krast.

bamboe vloer

De prijs van bamboe

Een bamboe vloer kan behoorlijk duur, maar ook relatief goedkoop zijn. Dat hangt vooral af van het soort bamboe dat je neemt. Bamboeparket kun je vanaf zo’n 80 euro per vierkante meter laten leggen en vanaf ongeveer 40 euro per vierkante meter aanschaffen, mocht je je vloer zelf willen leggen. Je kunt, mits je een luxere en stevigere soort bamboe wilt, ook meer kwijt zijn. Een aantal soorten bamboe kosten ongeveer 60 euro per vierkante meter. Dat is ruim anderhalf keer zoveel als een goedkopere bamboe vloer. Dat prijsverschil zit hem vaak in hoe dik de toplaag is: veel duurdere vloeren hebben een dikkere bamboe toplaag, waardoor ze steviger zijn dan een goedkopere vloer met een dunnere toplaag.

Hoe onderhoud je een bamboe vloer?

Bamboe is, mits je de juiste onderhoudsmiddelen gebruikt, relatief eenvoudig in onderhoud. Nadat je je vloer hebt laten schuren, dien je hem te behandelen met HW Protect 3000 hardwaxolie van 123 Protect. Wanneer je twee lagen van deze hardwaxolie aanbrengt, zorg je dat je bamboe vloer tot wel 20 jaar onderhoudsvrij blijft. Bovendien is deze olie ook ademend, zodat hij uitstekend te combineren is met vloerverwarming. Na het aanbrengen van de olie hoef je de vloer alleen af en toe te stofzuigen en schoon te maken met de HW Fix & Fresh parketreiniger. Tip: wil je dat je vloer extra lang meegaat? Spuit dan wat HW Energy Spray op de meestgebruikte stukken vloer, zoals looppaden. Deze spray biedt extra bescherming, waardoor ook die stukken nauwelijks zullen slijten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.