Duurzame vloeren

Wat zijn duurzame vloeren 

In tegenstelling tot PVC vloeren of vloerbedekking zijn eiken houten parket vloeren volledig milieuvriendelijk. Er zijn eiken vloeren bekend van meer dan 1000 jaar oud. Een PVC vloer of vloerbedekking gaat hooguit maar 10 jaar mee. Dat is dus geen duurzame vloer. Door slijtage of vlekken die er niet meer uitgaan belanden deze vloeren zeer snel op de storthoop. Het verwerken van deze vloeren op de stortplaats kost veel energie en is niet milieuvriendelijk. 

Een alternatief zou kunnen zijn dat je tot aanschaf overgaat van een laminaat vloer. Maar ook deze vloeren gaan zelden langer dan tien jaar mee. Voordeel is wel dat deze vloeren minder milieubelastend zijn. Laminaat is deels gemaakt van hout en dus afbreekbaar en herbruikbaar. 

 

duurzaam kleuren

Andere vloeren die ook minder belastend voor het milieu zijn: 

*Kurkvloeren, waren vooral in de jaren 70 erg populair. Mensen die milieu bewust zijn kiezen ze nu weer. Kurkvloeren kunnen makkelijk gebeitst worden en zijn makkelijk zelf te leggen. Ze behoren tot de duurzame vloeren. 

*Bamboe, Redelijk nieuw als vloer maar ijzersterk. Bamboe is een snel groeiende plant en belast het milieu dus zo goed als niet. Een bamboe vloer is sterk en een goed alternatief voor hardhout. 

*Natuursteen, Graniet, leisteen en marmer zijn de meest gebruikte natuurstenen vloeren. Niks duurzame dan natuursteen maar let wel goed op waar je vloer vandaan komt. De winning van natuursteen gebeurt in groeves, veel van deze groeves zijn illegaal. Zorg dus dat je vloer uit een Europese groeve komt en niet uit b.v.India. 

*Linoleumvloer, Je zou het niet denken maar het hoofdbestanddeel is lijnolie, geperst uit de zaden van de vlasplant. Gemengd met kurk, kalksteen of andere materialen is het duurzamer en milieuvriendelijker dan je zou verwachten. Bijkomende eigenschap is dat linoleum anti bacterieel is en slijtvast. 

*Rubber, Gewonnen uit de latexboom wordt het sap verwerkt tot rubber vloeren. Natuurrubber heeft een lange levensduur. Let wel bij het aanschaffen erop dat het een natuurrubber product is. Veel rubbervloeren worden tegenwoordig synthetisch gemaakt. 

*Sisal vloer, Een natuurlijke vloer gewonnen uit de vezels van de Agaveplant. Deze vloer is erg slijtvast en stofvrij.  

Duurzame bossen

De meeste eiken houten vloeren komen uit duurzame onderhouden bossen uit Europa. Het merendeel uit Frankrijk en Duitsland waar de beste eiken staan. Voor elke gekapte eiken boom planten ze in Frankrijk minimaal drie eiken bomen terug om zo de invloed van het kappen te verminderen op het milieu. Duurzame onderhouden eiken bossen heeft duidelijk prioriteit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *